Sunday, 3 September 2017

IBPS PO 2017 Syllabus & New Exam Pattern


As we all know can that the notification of IBPS PO 2017 is already out, all that we need to do now is to prepare for it with our heart and soul. The first step in one's preparation is always an adequate knowledge of the IBPS syllabus that is actually very vast and arduous. So, here is the IBPS PO 2017 Syllabus being provided by bankersadda to get you acquainted with the pattern of examination.

Students, as we all know that the pattern of all the banking examinations, especially SBI PO Examination 2017, have been showing extreme modifications when compared to previous year’s examinations. So, all that you need to do is to be ready for all kinds of surprises and to tackle them with ease. The IBPS PO Syllabus always remains the same, only the questions based on those topics are molded in a completely different way that many students break out in a cold sweat. Do refer to the pattern asked in the previous years as topics remain the same but do not completely rely on them. So students, here is the complete syllabus of IBPS PO 2017.


IBPS PO 2017 New Exam Pattern

IBPS has introduced some major changes this year in its Mains Exam Pattern. However, the examination pattern for the preliminary exam is still the same. This year IBPS will also conduct a descriptive test of English Language (Letter and Essay Writing) along with the mains exam. Now the structure is very similar to the mains pattern of SBI Exams. Reasoning and Computer sections are clubbed and there are changes in the name of subjects as well as the number of questions and weightage of each section.

IBPS PO Preliminary Exam Pattern:

S.No. Name of Tests(Objective No. of Questions Maximum Marks Duration
1 English Language 30 30 Composite time of 1 Hour
2 Numerical Ability 35 35
3 Reasoning Ability 35 35
Total 100 100


IBPS PO Mains Exam Pattern:

S.No. Name of Tests(Objective No. of Questions Maximum Marks Duration
1 Reasoning & Computer Aptitude 45 60 60 minutes
2 English Language 35 40 40 minutes
3 Data Analysis & Interpretation 35 60 45 minutes
4 General Economy & Banking Awareness 40 40 35 minutes
Total 155 200 3 Hours


Descriptive Test: 

English Language (Letter Writing & Essay) for 25 marks, time limit 30 minutes. 


IBPS PO 2017 Complete Syllabus

Reasoning Ability and Computer Aptitude
Reasoning Ability is going to be a difficult section as reasoning section of banking exams has always been difficult as compared to other examinations. The pattern is getting complex day by day and most of the topics of this section are now being asked in the form of puzzles only. Also, IBPS has included Computer Aptitude in this very section only. So prepare in a way that you are not bundle of nerves while attempting the IBPS PO Examination. The only way to ace the scores in the section is strenuous practice. Here is the IBPS PO Syllabus for Reasoning Ability Section and Computer Aptitude.

Reasoning Ability


  • Puzzles 
  • Seating Arrangements 
  • Direction Sense
  • Blood Relation
  • Syllogism
  • Order and Ranking
  • Coding-Decoding
  • Machine Input-Output
  • Inequalities
  • Alpha-Numeric-Symbol Series
  • Data Sufficiency
  • Logical Reasoning (Passage Inference, Statement and Assumption, Conclusion, Argument)

Computer Aptitude

  • History and Generation of Computers 
  • Introduction to Computer Organisation 
  • Computer Memory 
  • Computer Hardware and I/O Devices 
  • Computer Software 
  • Computer Languages 
  • Operating System 
  • Computer Network 
  • Internet 
  • MS Office Suit and Short cut keys 
  • Basics of DBMS 
  • Number System and Conversions 
  • Computer and Network Security


Quantitative Aptitude | Data Analysis & Interpretation

The level of every other section has only turned more complex and convoluted, there is no doubt that this section too will be making your blood run cold. If we talk about previous years examinations, this section consumes a lot of time so what one needs to do is an efficient time management that can only be achieved through practice. Data Interpretation and topics from arithmetic section make it hard for one to deal with the section as easily as any other section. Practice continuously, it will pay big time. Here is the IBPS PO Syllabus for Quantitative Aptitude Section.
  • Data Interpretation (Bar Graph, Line Chart, Tabular, Caselet, Radar/Web, Pie Chart)
  • Inequalities (Quadratic Equations)
  • Number Series
  • Approximation and Simplification
  • Data Sufficiency
  • Miscellaneous Arithmetic Problems (HCF and LCM, Profit and Loss, SI & CI, Problem on Ages, Work and Time, Speed Distance and Time, Probability, Mensuration, Permutation and Combination, Average, Ratio and Proportion, Partnership, Problems on Boats and Stream, Problems on Trains, Mixture and Allegation, Pipes and Cisterns)
English Language
This topic can be easy as pie if your basics are clear. Sometimes, even those who can communicate very well in English, fail to perform to the best of their ability in competitive exams. A habit of reading an English Newspaper can actually do a good turn because it helps to build up a strong vocabulary, effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills. Rest depends on how hard you practice. Here is the complete IBPS PO English Syllabus for English Section.
  • Reading Comprehension 
  • Cloze Test 
  • Fillers 
  • Sentence Errors 
  • Vocabulary based questions 
  • Sentence Improvement 
  • Jumbled Paragraph 
  • Paragraph Based Questions (Paragraph Fillers, Paragraph Conclusion, Paragraph /Sentences Restatement)
General Awareness 
The questions asked in IBPS PO General Awareness Section are usually based on Banking Awareness, Static Awareness, and Current Affairs. This year we observed a change in the pattern of GA Section of banking examinations as well. Most of the questions are now being asked from Banking Awareness so this section too is going to be very challenging. Batten down the hatches!

  • Banking and Insurance Awareness 
  • Financial Awareness 
  • Govt. Schemes and Policies 
  • Current Affairs 
  • Static Awareness

Saturday, 12 August 2017

GA Questions SSC CGL  Tier-1 | 9th August-Shift-2


Q1-Amazon river flows through which country?
Ans: South America

Q2-Konark temple was made by which king?
Ans: Narasimhadeva I

Q3-India shares maximum borderline with which country?
Ans: Bangladesh

Q4-Forest Research Institute of India is in which state?
Ans: Dehradun in Uttarakhand

Q5-Similar types of cells form?

Q6-Question related to Types of plant tissues.

Q7- Who is the Author of the book 'Numbers do lie'?
Ans: Aakash Chopra

Q8-Who is the Executive head of INDIA?
Ans: The President

Q9-What Constitutes the Parliament?
Ans:The President and the Two houses

Q10-Din Dayal Scheme is implemented in which state?

Q11-First Governor General of Bengal?
Ans:Warren Hastings

Q12-Property of electromagnetic waves

Q13-Miss Universe 2016
Ans:Iris Mittenaere

Q14-UN Secretary General
Ans:António Guterres

Q15-Who discovered bacteria?
Ans:Anton van Leeuwenhoek

Q16-Disguised unemployment meaning?

Q17. Which state has Longest Coastline ?
Ans:Gujarat

SSC CGL GA Questions asked in 9th August-Shift-1

Q1. How many players are in Volleyball team?
Ans:Six

Q2. What is the reason of mirage formation?
Ans:Total Internal Reflection

Q3.Why is the bending of light in slit?

Q4. Which of the following is not a member of BRICS ?
Ans:The Members of BRICS are :Brazil, Russia, India, China and South Africa.

Q5. Kalapani is a disputed territory between India and which country?
Ans:Nepal

Q6. What is Ujjawala Scheme?
Ans:Provides free LPG connections to the women below BPL.

Q7.Which type of blood cell is responsible for the transportation of oxygen ?
Ans:RBC

Q8.Who won the 2016 Global Indian of the Year award?
Ans:Aishwarya Rai Bachchan

Q9. Which removes wastes and extra water from the blood to form urine?
Ans:Kidney

Q10.Who gives oath to the President of India?
Ans:Chief Justice of India

Q11.Tropical Cyclone in china is known by the name?
Ans:Typhoon

Q12. acid + base → ---- + water
Ans:Salt

Q13. Sovereignty in Constitution related question.

Q14.Who gave theory of equilibrium in economics?
Ans:Leon Walras

Q15. Match of the following: Temples and State ?

Q16.Book Author related question.

Q17. Who invented television?

Q18. Mahatma Gandhi’s first Satyagraha movement?
Ans:The Champaran Satyagraha of 1917

GA Questions SSC CGL  Tier-1 | 9th August-Shift-3

Q1.Ozone is an_____ of oxygen ?
Ans: Allotropes

Q2.Which of the following is inert gas? 

Q3.Anti-defection law comes in which schedule?
Ans:10th schedule 

Q4. Second Battle of Tarain was fought between?
Ans: Prithviraj Chauhan was defeated by Mohammed Ghori.

Q5.Who is the inventor of frozen food? 
Ans: Clarence Birdseye 

Q6.What is the full form of M-SIP ?
Ans: Modified Special Incentive Package Scheme

Q7.Who regulates Rural Regional Bank? 
Ans: NABARD

Q8.Recently which country test fired surveillance missile against North Korea?

Q9.Who got Padma Shri for cooking in 2017?
Ans:Sanjeev Kapoor

Q10.Match the following
Berdi-tennis
Hit wicket- cricket
Volley-tennis

Q11.Who is the founder of Banaras Hindu University? 
Ans: Madan Mohan Malaviya

Q12.When was 'Dal badal Sanshodhan' implemented? 
Ans: 52nd Amendment, 1985

Q13.Who is the author of the book "Out of my Window"?
Ans: Gail Albert Halaban

Q14.Who is the head of defence?

Q15. Jhulta Minar is located in which City? 
Ans: Ahmedabad

Q16.What is the SI unit of frequency?
Ans: hertz

Q17.Convex mirror are used in ?
Ans: rear view mirror

Q18.Polio and chickenpox are caused by virus/bacteria?
Ans: Virus

Q19.Which of the following metal is abundant in the earth?
Ans:Aluminium

Q20. Red Data Book consists of which of the following?
Ans: Endangered Species

Q21. One question was asked from soil?

Q22. Tawang dispute was held in between whom?
Ans: China and India

Tuesday, 8 August 2017

GA Questions asked in SSC CGL Tier-1 (8th August-Shift-3)

Q1. Who got Literature 2016 Noble Price?
Ans. Bob Dylan

Q2. Villi is found in which part of human body?
Ans. Small Intestine

Q3. Which living organism is segmented from head to tail?

Q4. From which country India adopt Presidentship?
Ans. USA

Q5. Synapse is the gap between?
Ans. A synapse is a structure that permits a neuron (or nerve cell) to pass an electrical or chemical signal to another neuron.

Q6. Who is the musician in the Raja Agrsen's Palace?

Q7. Duge-the Hightest brigde formed in 2016 by which country? 
Ans. China

Q8. One question from book and author. 

Q9. Who is the architecture of Lucknow?

Q10. How much increment in 7th pay commission?

Q11. Who is know for Hindu Muslim unity in Lucknow session? 

GA Questions asked in SSC CGL Tier-1 (8th August-Shift-2)

Q1.How many fundamental duties are in the Constitution of India?
Ans. Eleven (11)

Q2.Who said the following quote " Back To Vedas"?
Ans. Dayanand Saraswati

Q3. What is part-IV of Indian Constitution? 
Ans. Directive Principles of State Policy

Q4. Bulb filament is made of ? 
Ans. Tungsten

Q5. Which book is written by Sania Mirza?
Ans. Ace Against Odds

Q6. Rover cup is related to which sport? 
Ans. Football

Q7.Raja Todar Mal is related to which empire?
Ans. Finance Minister of the Mughal empire 

Q8.Who invented dynamite? 
Ans. Alfred Nobel

Q9.A question related to National Development Council.

Q10. Trees that lose all their leaves once a year are called?
Ans- Deciduous

Q11.  What transports water from the roots to leaves in plants? 
Ans- Xylem transports water and solutes from the roots to the leaves.

Q12.Anaemia is the loss of ? 
Ans. Blood (Iron Deficiency)

Q13. Which of the following is not a vector quantity? 
Ans- Speed

Q14. Question related to primary,  secondary and tertiary sector?

Q15. What is gain of electron called?
Ans. Reduction

Q16. Disease caused by female anopheles?
Ans. Malaria

GA Questions asked in CGL Tier-1 2017 (8th August Shift-1) 

Q1. What is the name of Acid found in Ants?
Ans-Formic Acid

Q2. Who verifies President Impeachment?
Ans- Both Houses

Q3. How many types of Writs are there in the Constitution?
Ans- Five(5)

Q4. Which is the largest state in terms of Area in India?
Ans- Rajasthan

Q5. Which is the largest state with maximum coastline?
Ans- Gujarat

Q6. Galileo's law also known as?
Ans- Law of Inertia

Q7. The function of Xylem in plants?
Ans- Transportation of water

Q8. Itai-itai disease is caused by?
Ans-Cadmium Poisoning

Q9. What is the full form of LAN?
Ans- Local Area Network

Q10. What is Railway Vikalp scheme?
Ans- Vikalp scheme will give waitlisted passengers berths in other trains at no extra cost.

Q11. What is important for food security?

Q12. Questions related to storage, MSP, Fair price store etc?

Q13. Which film is the winner of Oscar 2017?
Ans. Moonlight

Q14. The highest production of opium in India?

Q15.Cholera was discovered by?
Ans. Robert Koch

Q16.Who is the ex officio president of the Indian Parliamentary Group?
Ans. Speaker of Lok Sabha

Q17. Who built Vijay Stambh?
Ans. Rana Kumbha

Q18.Monument built by Maharana Pratap Singh?

Q19.Which country was involved in Jal Sanrakshan Samjhauta with India?
Ans. Israel

Q20.The writer of the book"citizen and society'?
Ans. Mohammad Hamid Ansari

Q21.Different women players of cricket,  hockey?